+31 (0)6 42 63 75 20

info@hoevelintelo.nl

Tuunterweg 2, 7122 MA, Aalten

Wat is paardencoaching?

Daar heb ik nog nooit van gehoord!‘ Is een antwoord dat ik vaak terug hoor als ik vertel over de sessies paardencoaching die ik geef bij Hoeve Lintelo.

Eigenlijk klopt de hele term, mijns inziens, niet. Want, tenslotte is het niet het paard dat gecoacht wordt. Het is juist het paard dat hierbij helpt! Sterker nog… ik durf wel te zeggen dat het paard de hoofdrol speelt in het coachingsproces. Vandaar dat ik liever spreek over coachen met hulp van paarden.

Wat doet het paard tijdens coaching met paarden?

Om antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst meer weten over de natuur van het paard. Paarden zijn kuddedieren, prooidieren van origine. Ze zijn geprogrammeerd om alert te zijn op gevaar van buitenaf. In het wild kan er immers zomaar een roofdier op de loer liggen. Maar ook binnen de kudde zelf is het van groot belang voor het paard om goed op te letten hoe het met zijn soortgenoten gaat. Een ziek of verzwakt paard vormt namelijk een zwakke schakel voor de kudde. Dit maakt de kans op overleven een stuk uitdagender!

Dit maakt dat de zintuigen van paarden, óók bij mensen, zeer scherp zijn ingesteld op het waarnemen van prikkels, emoties en spanningen. Minieme veranderingen in je houding…. het paard neemt het allemaal waar. En spiegelt dit.

ABRACADABRA?

Nou…nee

De taak van de coach hierin is het paard goed te kunnen observeren en begrijpen. Je moet als coach verstand hebben van paardentaal. Want een paard is weliswaar meester in het spiegelen van wat er (onbewust) in jou leeft, hij snapt er inhoudelijk niets van.

Als coach is het dan ook belangrijk de juiste vragen te stellen om erachter te komen wat er precies in degene die gecoacht (de coachee) wordt leeft. En niet invult voor de ander. Zo kun je zuivere en waardevolle informatie boven water krijgen.

Met deze kennis kunnen we tijdens een sessie wellicht meer (oefeningen) doen om eventuele problemen te tackelen. Maar het kan ook zo zijn dat het spiegelende paard al zoveel heeft losgemaakt, dat het goed is.

Coachen met hulp van paarden

MAGISCH…. Maar toch ook heel Down To Earth!

Wil je dit zelf ook eens ervaren?

Kijk voor meer info op coaching met paarden voor volwassenen of op coaching met paarden voor kinderen.

Wendy